Kultura

DKF "Rejs" Płomienie i Zwierzęta

Czas: 04.02.2019, Godz. 18.00

Miejsce: Kino Jantar s.II

DKF
PŁOMIENIE
Prod. Korea Południowa, 2018, thriller, 148 min.
Reż. Chang-dong Lee
Wyst.: Ah In Yoo, Steven Yeun, Jong-seo Jun
Marzący o karierze pisarza Jong-so, został zmuszony do powrotu na rodzinną wieś. Chłopak przeżywa właśnie zauroczenie Haemi (Jeon Jong-seo), która twierdzi, że zna go ze szkoły. Pod jej nieobecność Jong-soo opiekuje się kotem, którego nigdy nie udaje mu się zobaczyć, choć znika zostawiane dla niego jedzenie. Z dalekiej podróży Haemi przywozi Bena, zamożnego, pewnego siebie światowca, i to z nim spędza teraz czas. Zrozpaczony Jong-soo krąży wokół szczęśliwej pary - aż do dnia, w którym dziewczyna znika. Z dnia na dzień chłopak nabiera coraz większej pewności, że to Ben jest za to odpowiedzialny.
ZWIERZĘTA
Prod. Austria, Polska, Szwajcaria 2017, 94 min.
Reż. Grzegorz Zgliński
Wyst.: Birgit Minichmayr, Philipp Hochmair, Mona Petri
Nick i Anna nie radzą sobie z kłopotami w małżeństwie, a remedium na ich problemy ma być półroczny wyjazd do Szwajcarii. Ona ma poszukać spokoju do pisania książki, on ma odnaleźć nowe inspiracje dla prowadzonej przez siebie restauracji. Przy dźwiękach sympatycznej muzyki dochodzącej z kabrioletu uśmiechnięci i zadowoleni wjeżdżają wprost do tunelu szaleństwa. Katalizatorem wydarzeń jest wypadek – potrącenie owcy – rozpoczynający spiralę achronologii i niedorzeczności.
Po filmie spotkanie z reżyserem Grzegorzem Zglińskim
Grzegorz Zgliński, także Greg Zglinski (ur. 8 kwietnia 1968 w Warszawie) – polski reżyser, scenarzysta, operator, producent i montażysta filmowy, kompozytor, gitarzysta.
W latach 1978–1992 mieszkał w Szwajcarii. W 1992 wrócił do Polski. Studiował w Australii i Szwajcarii. W 1996 uzyskał absolutorium pod opieką artystyczną Krzysztofa Kieślowskiego na Wydziale Reżyserii Filmowej w PWSFTViT w Łodzi Od 1996 kieruje firmą produkcyjną „Far Beyond Film”.

Jest laureatem licznych nagród, w tym m.in. CinemAvvenire Award dla najlepszego debiutu oraz Signis-Prize na 61. Festiwalu Filmowym w Wenecji w 2004 za film Tout un hiver sans feu (Cała zima bez ognia) oraz Nagrody Ministerstwa Kultury i Sztuki Szwajcarii za film Przed zmierzchem (1997).

W 2008 reżyserował serial TVP Londyńczycy.
Filmografia

    1987:
        Rummel (film krótkometrażowy)
        Outtime (film krótkometrażowy)
    1989: Confusion (film krótkometrażowy)
    1992: Sputnik (film krótkometrażowy)
    1993: QB (film dokumentalny)
    1994:
        Pokonać górę (film dokumentalny)
        Guilt (film krótkometrażowy)
    1995: Przed zmierzchem (film krótkometrażowy)
    1997: Życie Łodzi (film dokumentalny)
    2001: Na swoje podobieństwo (film fabularny średniometrażowy)
    2004: Tout un hiver sans feu (film fabularny pełnometrażowy)
    2007:
        Na dobre i na złe (trzy odcinki serialu)
        Pit Bull (serial kryminalny)
    2008: Londyńczycy (serial)
    2011: Wymyk (film fabularny)
    2012: Paradoks (serial kryminalny)
    2014: Zbrodnia (serial kryminalny)
    2016: Le temps d'Anna (film fabularny pełnometrażowy)
  • Greg Zgliński

Miejsce wydarzenia

Plan miasta
PLAN MIASTA
Panorama miasta na żywo
PANORAMA MIASTA

NA ŻYWO

Fotogaleria
FOTOGALERIA
Jak załatwić sprawy w urzędzie

Jak załatwić
sprawy w urzędzie
Przejdź do BIP

E-urząd

E-urząd
Przejdź do BIP

POLECAMY
  • MOPR
  • Ostrołęka bezpieczna i przyjazna
  • OCK
  • Czas na Kurpie
  • MODR
  • CEIDG
  • Inspektor Nadzoru Budowlanego
  • Narodowe Siły Rezerwowe
  • PISA
  • Poradnia psychologiczna
  • WFOŚiGW
  • Wiadomości gospodarcze
  • ZUS
  • WSAP
Do góry