Zalecenia Głównego Inspektora Sanitarnego
Przedstawiamy zalecenia Głównego Inspektora Sanitarnego dotyczące zachowania się w sytuacji zagrożenia ptasią grypą:
- Spożywaj mięso drobiowe, przetwory drobiarskie i jaja poddane odpowiedniej obróbce cieplnej w temperaturze minimum 70 st. C.
- Myj dokładnie (z użyciem detergentu) wszystkie przedmioty, które miały kontakt z surowym drobiem (deski, noże, talerze); pamiętaj, że zamrożenie mięsa nie niszczy wirusa ptasiej grypy.
- Nie dotykaj, bez odpowiedniego zabezpieczenia, martwych lub sprawiających wrażenie chorych ptaków dzikich ani ubitego drobiu; dopilnuj, aby nie robiły tego dzieci.
- Zadbaj o to, aby dzieci unikały miejsc bytowania dzikiego ptactwa, ferm drobiu oraz innych miejsc jego przetrzymywania.
- Myj ręce po każdorazowym zetknięciu z ptactwem, zarówno dzikim, jak i hodowlanym; dopilnuj, aby robiły to także dzieci.
- Pamiętaj, aby surowe mięso drobiowe nie miało styczności z innymi produktami żywnościowymi.
- Przypominamy o zakazie przywozu z zagranicy żywego lub martwego ptactwa, drobiu i wyrobów drobiarskich, jaj, nieprzetworzonych piór i ich części, pierza, puchu oraz trofeów myśliwskich.