Wędkarze łowią. Okręg Mazowiecki zarybia
Niewielu z ostrołęckich wędkarzy łowiących na wodach największego w kraju Okręgu Polskiego Związku Wędkarskiego zdaje sobie sprawę z ogromu skali dokonywanych przez okręg zarybień. W 2017 roku na ten cel Okręg Mazowiecki PZW przeznaczył ponad 3 mln 700 tys. zł.
Środki te w większości pochodzą ze składek członkowskich na ochronę i zagospodarowanie wód. Zarybienia prowadzone są w oparciu o zasady zrównoważonej gospodarki rybackiej, realizując zapisy operatów opracowanych przez ichtiologów.
W Ostrołęce i okolicy zarybień dokonują pracownicy zespołu ochrony i zagospodarowania wód Biura Okręgu Mazowieckiego przy udziale członków lokalnych kół wędkarskich i strażników Społecznej Straży Rybackiej. Odbywa to się wg ścisłych procedur, dzięki czemu zarybienia są wysoce efektywne, z jak najmniejszymi stratami wśród narybku. Akcje zarybieniowe przeprowadza się głównie wiosną oraz jesienią, kiedy to do rzek oraz jezior wpuszczanych jest wielu gatunków ryb w różnym wieku. Wiosną: wylęg oraz narybek w ilości dziesiątek i setek tysięcy sztuk, oraz jesienią, kiedy to zarybień dokonuje się starszymi sortymentami, takimi jak kroczek oraz narybek jesienny, a ilość ryb określana jest w kilogramach.
Terminy zarybień są ściśle uzależnione od dostępności materiału zarybieniowego na przestrzeni roku, mając na uwadze naturalny cykl życiowy ryb. Dzięki temu najmłodsze ryby mają odpowiednio dużo czasu na wzrost i rozwój i będą w stanie przeżyć zimę. Starsze, są wystarczająco silne, i w kolejnym roku będą mogły osiągnąć wymiar pozwalający wędkarzom na ich legalny połów.
W strukturze zarybień wód okolic Ostrołęki dominują gatunki szczególnie pożądane i chętnie poławiane przez wędkarzy: szczupak, sandacz, sum, kleń, boleń, lin i miętus. I tak przykładowo do naszej Narwi i Omulwi trafiło w 2017 roku m. in.: 80 tys. narybku letniego szczupaka, a jesienią 887 kg wyrośniętych drapieżników, 20 kg tzw. węgorza obsadowego, 165 kg suma dwuletniego tzw. kroczka, 100 tys. narybku sandacza, 1300 kg jazia - kroczka, 450 kg karasia - kroczka, 400 kg lina - kroczka, 4 tys. sztuk brzany - narybku jesiennego. Jak również bolenia 12 tys. sztuk i klenia 20 tys. sztuk narybku letniego.
Dokonano również zarybień rzek: Orz, Szkwy i Rozogi, w tym zbiornika Wykrot. Do samego jeziora Wykrot wypuszczono w minionym roku: 400 kg wyrośniętego szczupaka, 10 kg węgorza, 20 kg suma - dwulatka, 200 kg karpia - kroczka, 40 kg jazia - kroczka, 180 kg karasia i 250 kg lina. Szkwę, Orz i Rozogę zarybiono dodatkowo narybkiem miętusa w ilości 22 tys. sztuk. Ryby pochodzą z ośrodków zarybieniowych prowadzonych przez Okręg Mazowiecki oraz innych krajowych hodowli, również z tych, które znajdują się w okolicach Ostrołęki.
Wojciech Jarząbek , koło nr 38 NAREW w Ostrołęce
Członek Komisji ds. Zagospodarowania i Ochrony Wód OM PZW
fot.http://www.pzwnarew.pl
Środki te w większości pochodzą ze składek członkowskich na ochronę i zagospodarowanie wód. Zarybienia prowadzone są w oparciu o zasady zrównoważonej gospodarki rybackiej, realizując zapisy operatów opracowanych przez ichtiologów.
W Ostrołęce i okolicy zarybień dokonują pracownicy zespołu ochrony i zagospodarowania wód Biura Okręgu Mazowieckiego przy udziale członków lokalnych kół wędkarskich i strażników Społecznej Straży Rybackiej. Odbywa to się wg ścisłych procedur, dzięki czemu zarybienia są wysoce efektywne, z jak najmniejszymi stratami wśród narybku. Akcje zarybieniowe przeprowadza się głównie wiosną oraz jesienią, kiedy to do rzek oraz jezior wpuszczanych jest wielu gatunków ryb w różnym wieku. Wiosną: wylęg oraz narybek w ilości dziesiątek i setek tysięcy sztuk, oraz jesienią, kiedy to zarybień dokonuje się starszymi sortymentami, takimi jak kroczek oraz narybek jesienny, a ilość ryb określana jest w kilogramach.
Terminy zarybień są ściśle uzależnione od dostępności materiału zarybieniowego na przestrzeni roku, mając na uwadze naturalny cykl życiowy ryb. Dzięki temu najmłodsze ryby mają odpowiednio dużo czasu na wzrost i rozwój i będą w stanie przeżyć zimę. Starsze, są wystarczająco silne, i w kolejnym roku będą mogły osiągnąć wymiar pozwalający wędkarzom na ich legalny połów.
W strukturze zarybień wód okolic Ostrołęki dominują gatunki szczególnie pożądane i chętnie poławiane przez wędkarzy: szczupak, sandacz, sum, kleń, boleń, lin i miętus. I tak przykładowo do naszej Narwi i Omulwi trafiło w 2017 roku m. in.: 80 tys. narybku letniego szczupaka, a jesienią 887 kg wyrośniętych drapieżników, 20 kg tzw. węgorza obsadowego, 165 kg suma dwuletniego tzw. kroczka, 100 tys. narybku sandacza, 1300 kg jazia - kroczka, 450 kg karasia - kroczka, 400 kg lina - kroczka, 4 tys. sztuk brzany - narybku jesiennego. Jak również bolenia 12 tys. sztuk i klenia 20 tys. sztuk narybku letniego.
Dokonano również zarybień rzek: Orz, Szkwy i Rozogi, w tym zbiornika Wykrot. Do samego jeziora Wykrot wypuszczono w minionym roku: 400 kg wyrośniętego szczupaka, 10 kg węgorza, 20 kg suma - dwulatka, 200 kg karpia - kroczka, 40 kg jazia - kroczka, 180 kg karasia i 250 kg lina. Szkwę, Orz i Rozogę zarybiono dodatkowo narybkiem miętusa w ilości 22 tys. sztuk. Ryby pochodzą z ośrodków zarybieniowych prowadzonych przez Okręg Mazowiecki oraz innych krajowych hodowli, również z tych, które znajdują się w okolicach Ostrołęki.
Wojciech Jarząbek , koło nr 38 NAREW w Ostrołęce
Członek Komisji ds. Zagospodarowania i Ochrony Wód OM PZW
fot.http://www.pzwnarew.pl